Mit ne szerelj egy matatófalra?

7 dolog, amit inkább ne szerelj egy matatófalra – és számos más, amit viszont mindenképp!

Akinek a babája már totyogós korú, az tudja, hogy hiába az interaktívabbnál interaktívabb, mindenféle csillogó-villogó, hangot adó játék, a babát inkább a felnőttek világa érdekli, minden, amit mi használunk. Hiába adjuk totyogósunknak a saját játékait, szívesebben veszi el a kulcscsomónkat vagy a távirányítót, ha egy számára is elérhető helyre tettük előzőleg. Amennyiben szeretnénk a babánk figyelmét elterelni ezekről a dolgokról, tökéletes választás a matatófal, amit akár mi is elkészíthetünk házilag!

A matatófal vagy matatókocka egy olyan Montessori jellegű fejlesztő játék, ami telis-tele van felnőtt, megfogható, bogarászható dolgokkal, melyeknek használatát kisbabánk biztonsággal tudja elsajátítani miközben játszik.

Pár dolgora azért nem árt odafigyelni, akár mi magunk készítjük el a fejlesztő játékot, akár vásároljuk. Összeszedtünk egy listát, melyen bemutatunk 7 olyan dolgot, amit nem ajánlunk egy matatófalra szerelni. Gyere velünk!

Amit inkább ne szerelj egy matatófalra

Ezek a matatófal kellékek, amikre jobb odafigyelni és lehagyni a készítés folyamán:

 1. Mérőszalag
 2. Spirál kábel
 3. Konnektor
 4. Puha fém rugók
 5. Duda
 6. Túl bonyolult reteszek
 7. Emléktárgyak

1. Mérőszalag

A mérőszalag a durva éle miatt meg is vághatja a baba kezét, ezért lehetőleg kerüljük a játékba való bevonását. A matatófalon fellelhető egyéb éles széleket, hegyes sarkokat érdemes lecsiszolni, hogy minél biztonságosabban tudjon matatni a babánk.

2. Spirál kábel

A spirál kábelek, rugók és gumik szórakoztatónak tűnnek, de ne feledjük, hogy a totyogósok már nagyon erősek. Mi történik egy spirálkábellal, rugóval ha meghúzzák? Kinyúlik, elszakad, megfeszül. Ha mégis amellett döntenénk, hogy jó móka, a hosszára mindenképp érdemes figyelnünk. Amennyiben ilyen dolgot szerelünk egy matató táblára, a kábel/rugó/gumi hossza kihúzva, biztonsági okokból ne haladja meg a 20 cm-t.

3. Konnektor

Egy konnektor biztosan nagyon jó játéknak tűnhet, sőt első elképzelésre még a koordinációt is fejleszheti, ha a matatófalon olyan dolog is helyet kapott mellette, ami pontosan bele illik. Mégis azt javasoljuk, ha lehetséges, inkább ne tegyünk konnektort egy gyerekeknek szánt játékra, ne kísértsük a sorsot! Otthon tegyünk biztonsági dugót minden konnektorba, amit a babánk elérhet, de persze magyarázzuk el neki, mert fontos tudnia, hogy a konnektor és társai mire valók, de ugyanúgy azt is, hogy mennyire veszélyesek lehetnek.

4. Puha fém rugók

Képzeljük csak el: eltöltünk 30 percet azzal, hogy egy kis rugót megpróbálunk rögzíteni a matató kockán. Boldogan odaadjuk a babának, hogy játsszon vele, amikor… egy jó rántás, és eltűnt a rugó! Lehetőleg vessük el ezt az ötletet.

5. Duda

Első elképzelésre a duda nagyon szórakoztató játék lehet egy fejlesztő kockán. Az is, a gyereknek. Mivel egy ilyen duda nagyon hangos is lehet, az is elképzelhető, hogy a baba megijed tőle, és elkezd sírni. Amennyiben ez mégsem következett be, és tetszik neki az új játék, lehet rövid időn belül átgondoljuk, hogy a dudának jobb helyet is tudnánk találni, mondjuk az udvaron. Nem a házban.

6. Túl bonyolult reteszek

Egy jól felszerelt matatófal fejleszti a problémamegoldó-képességet is, viszont csak akkor, ha nem túl bonyolultak a “feladatok” a baba életkorához. Ami számunkra egy sima zár, az a totyogónknak egy igazi, megoldásra váró rejtély! Lehet, hogy mentálisan meg tudják oldani a feladványt, de ha nincs meg hozzá a kellő fizikai erejük, az frusztráló lehet.

7. Emléktárgyak

Lehet elsőre jó ötletlen tűnhet, de gondoljuk át mégegyszer, és inkább ne tegyünk fel semmit egy matatófalra, aminek szentimentális értéke van számunkra. Legyen szó családi fényképről vagy régiségről, a babák ezt nem tudják, és pillanatok alatt összeszínezhetik vagy elszakadhat, eltörhet kedvenc tárgyunk.

Matatófal – Mire érdemes még figyelni

Amire ügyelj egy fejlesztő kocka kiválasztásánál:

 • Ne legyenek éles szélei
 • Ne legyenek hegyes sarkai / legyen sarokvédő rajta
 • Ne legyen fém sorja rajta
 • Ne legyen semmi 20 cm-nél hosszabb laza része (kábel, spirálkábel, gumi, rugó)
 • Ne legyen túlzsúfolt, és az egyes részek ne akadályozzák egymást
 • Ne tudja magára borítani a baba

Összefoglaló

Valójában nincs olyan sok alkatrész, amelyet ne lehetne egy matatófalra szerelni. Ha valami szórakoztató, biztonságos, tanít és érdekes is, ha a gyerekednek tetszik, próbáld ki. Ne feledd azonban, hogy folyamatosan rángatják, lökdösik, tépik és ütik a matatón megtalálható dolgokat!

A Te babád mivel játszik legszívesebben a matatófalon?

Matatófal

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Scroll to Top
Copy link
Powered by Social Snap